De zomer komt er aan en dat betekent maar één ding – heet, plakkerig weer. De beste manier om koel te blijven tijdens deze hondsdagen is door gebruik te maken van airconditioning. Als je niet zeker weet hoe het werkt of o.a. op zoek bent naar manieren om geld te besparen op je energierekening, lees dan verder. In deze blogpost leer je alles wat je moet weten over de airconditioning!

Vroeger

De meeste mensen beschouwen airconditioning als vanzelfsprekend, maar eigenlijk is het een vrij recente uitvinding. De eerste airconditioner werd in 1902 uitgevonden door een man die Willis Carrier heette. Carrier was een ingenieur die werkte aan een manier om de luchtvochtigheid in een drukkerij te regelen. Hij besefte al snel dat zijn uitvinding ook gebruikt kon worden om de lucht te koelen, en hij begon de eerste airconditioner te ontwikkelen. Airconditioning werd in de jaren na Carrier’s uitvinding steeds populairder, vooral toen steeds meer mensen naar hete, vochtige klimaten begonnen te verhuizen.

In het midden van de 20e eeuw werden airconditioners kleiner en betaalbaarder, waardoor ze voor meer mensen toegankelijk werden. Tegenwoordig is airconditioning een hoofdbestanddeel in huizen en bedrijven over de hele wereld, en het is moeilijk je een leven zonder voor te stellen!

De eerste airconditioners en koelkasten gebruikten giftige of brandbare gassen, zoals ammoniak, methylchloride, of propaan, die bij lekkage tot dodelijke ongelukken konden leiden. Thomas Midgley, Jr. creëerde het eerste niet-ontvlambare, niet-giftige chloorfluorkoolstofgas, Freon, in 1928. De naam is een handelsmerk van DuPont voor elk chloorfluorkoolstof (CFK), chloorfluorkoolwaterstof (HCFK), of fluorkoolwaterstof (HFK) koelmiddel. De namen van de koelmiddelen bevatten een nummer dat de moleculaire samenstelling aangeeft (b.v., R-11, R-12, R-22, R-134A). Het mengsel dat het meest gebruikt wordt in koeling en airconditioning is R-22 (een HCFK).

Aan het eind van de jaren 1970 ontdekte men dat CFK’s de ozonlaag van de aarde aantastten. Als gevolg daarvan verbood de Amerikaanse regering het gebruik van CFK’s in koelmiddelen in 1987. Nieuwere, milieuvriendelijker koelmiddelen , zoals R-410A (een HFK), zijn sindsdien ontwikkeld.

Hoe werkt een Airco eigenlijk?

Airconditioners werken door warmte aan de lucht in een gebouw te onttrekken en die naar buiten af te geven. De meest voorkomende soort airconditioner, die bekend staat als een raamkoelingstoestel, zit in een raam en koelt de lucht met behulp van spoelen die met koelmiddel gevuld zijn. Het koelmiddel absorbeert warmte uit de lucht in het gebouw en verdampt dan, waardoor het in een gas verandert. Het gas wordt dan samengeperst en afgekoeld door een compressor, die het weer in een vloeistof verandert. Het vloeibare koelmiddel stroomt door de spoelen in de unit, en koelt daarbij de lucht. Als de lucht de gewenste temperatuur bereikt heeft, blaast een elektrische ventilator ze naar buiten van het apparaat en in de kamer.

Verschillende soorten systemen

Raamkoelingen zijn niet erg efficiënt, dus ze kunnen alleen gebruikt worden om een kleine ruimte te koelen. Als je een grote ruimte moet koelen, zul je een centraal airconditioningsysteem moeten gebruiken. Centrale airconditioningsystemen werken door de lucht in je huis of bedrijf te koelen met spoelen die gevuld zijn met koelmiddel en en blaast dan de gekoelde lucht door buizen naar alle kamers in het gebouw.

Er zijn twee soorten centrale airconditioningsystemen: een geforceerd-lucht systeem en een watergekoeld systeem. In een geforceerd-lucht systeem wordt het koelmiddel samengeperst en dan door een ventilator in de kanalen geblazen. In een watergekoeld systeem wordt het koelmiddel door spoelen geleid die omgeven zijn door water. Het water absorbeert de warmte van het koelmiddel, waardoor het afkoelt.

Voor de “techneuten”

Er zijn drie hoofdonderdelen van een airconditioner: de compressor, de condensor, en de verdamper.

De compressor bevindt zich buiten het huis en is verantwoordelijk voor het comprimeren van het koelgas.

De condensor staat naast de compressor en ziet eruit als een grote metalen doos. Het gecondenseerde koelgas gaat door de condensor en wordt afgekoeld door de lucht die er overheen stroomt. Hierdoor verandert het gas in een vloeistof.

De verdamper bevindt zich binnenin de huis en is verantwoordelijk voor het onttrekken van vocht aan de lucht. De vloeistof van het koelmiddel gaat door de verdamper en wordt omgezet in een gas. Dit gas absorbeert warmte uit de lucht, waardoor die afkoelt. De afgekoelde lucht wordt dan door de kamer gecirculeerd.

Hoe kan ik geld besparen op mijn energierekeningen?

Airconditioners verbruiken veel energie, dus is het belangrijk er een te kiezen die energiezuinig is. Het Energy Star label is een goede indicator voor de efficiëntie van een airconditioner. Airconditionersdie het Energy Star label hebben verbruiken ongeveer 20% minder energie dan standaard modellen.

Nog een aantal aanvullende verschillende manieren om geld te besparen op je energierekeningen:

– Zorg ervoor dat je airconditioner de juiste grootte heeft voor je huis. Een te groot toestel zal vaak aan en uit gaan, wat energie verspilt en je geld kost. Een te kleine airconditioner kan de vraag niet aan, wat ook energie verspilt en je geld kost.

– Installeer een programmeerbare thermostaat. Een programmeerbare thermostaat kan helpen je geld te besparen op je energierekeningen door de temperatuur in je huis automatisch aan te passen.

– Houd de filters in je airconditioner schoon. Vuile filters kunnen ervoor zorgen dat je airconditioner harder werkt en meer kost om te draaien.

– Zorg ervoor dat de ramen en deuren in je huis goed afgedicht zijn. Door lekkende ramen en deuren kan koele lucht ontsnappen, waardoor je airconditioner harder werkt dan nodig.

– Gebruik ventilatoren om de gekoelde lucht door de kamer te laten circuleren. Ventilatoren verbruiken minder energie dan airconditioners en kunnen even doeltreffend zijn om een kamer af te koelen.

Een airconditioner kopen

Bij het kopen van een airconditioner moet je letten op de grootte van het apparaat, het soort koelmiddel dat het gebruikt, en de energie-efficiëntie. Je moet er ook zeker van zijn dat het toestel compatibel is met het elektrisch systeem van je huis. Airconditioners komenzijn er in verschillende maten, dus je moet er een kiezen die de juiste maat heeft voor je huis. Het soort koelmiddel dat een airconditioner gebruikt is belangrijk, want sommige soorten worden geleidelijk afgeschaft vanwege hun effect op het milieu.

Het onderhoud

Als het weer opwarmt, kan een airconditioner een redder in nood zijn. Maar je airconditioner in goede staat houden vergt enige inspanning van je kant. Zorg er eerst voor dat je de omgeving van je airconditioner schoon en vrij van rommel houdt. Dit helpt om ervoor te zorgen dat het toestel goed kan ademen en voorkomt dat vuil en stof zich binnenin het toestel ophopen. Bovendien is het belangrijk de filters regelmatig te vervangen. Vuile filters kunnen ervoor zorgen dat het toestel harder werkt dan nodig is, wat leidt tot hogere energierekeningen en versnelde slijtage.

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je helpen om je airconditioner jarenlang probleemloos te laten werken.

Tot slot

Als je in de markt bent voor een nieuw airconditioningsysteem of gewoon beter geïnformeerd wilt zijn bij het nemen van beslissingen over je koelingssysteem voor thuis, hopen we dat dit artikel nuttig geweest is. Houd een oogje in het zeil voor onze volgende post over de beste manieren om je energierekeningen laag te houden tijdens de zomermaanden!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen