Als je graag wat minder geld wilt betalen aan energieleverancier dan kun je ervoor kiezen om je verbruik te verminderen. Helaas kan deze maatregel lastig zijn en is het effect ook aan de lage kant in sommige gevallen. Wil je echt veel geld besparen? Dit doe je door zonnepanelen te kopen en te plaatsen op het dak van je huis of garage! Je zult dan wel een forse investering moeten doen, maar vervolgens pluk je hier jarenlang de vruchten van. Dat klinkt goed, toch? Schaf dan snel zonnepanelen aan, hierbij moet je letten op de volgende factoren.

Energiebehoefte

Als je zonnepanelen Enschede wilt kopen dan moet je onder meer rekening houden met je energiebehoefte. Gemiddeld gebruikt een Nederlands gezin ongeveer 3500 kWh aan energie, maar bij je huishouden kan dit anders zijn. Voordat je de panelen aanschaft, moet je dus weten wat je energiebehoefte is. Aan de hand hiervan moet je namelijk bepalen hoeveel zonnepanelen je uiteindelijk moet kopen om je volledige energieverbruik af te kunnen dekken. Echter is dit helaas vaak niet mogelijk, in de meeste gevallen zul je maar circa 50 procent van je energiebehoefte kunnen dekken met de panelen. Bij warmtepomp zonnepanelen is dit ook het geval. 

Budget

Uiteraard moet je ook letten op je budget als je zonnepanelen koopt. Het is daarom goed om te weten dat de panelen verkocht worden in wattpiek, wat het vermogen is van een zonnepaneel onder perfecte omstandigheden. Echter komt zo’n situatie bijna nooit voor in Nederland, daarom moet je het vermogen van je systeem afwaarderen met een factor 0,88. Met andere woorden, een wattpiek vermogen staat gelijk aan een vermogen 0,88 watt in Nederland. Op deze manier kun je ongeveer uitrekenen hoeveel zonnepanelen je in totaal kunt kopen met je budget.

Locatie

Het rendement van je zonnesysteem hangt uiteraard ook af van de locatie van je panelen. Stel dat bomen of gebouwen het zonlicht blokkeren, je zonnepanelen zullen dan minder energie opwekken helaas. Uiteraard is dit dan eigenlijk niet een geschikte locatie voor het systeem, al spelen ook woningspecifieke zaken mee op dit gebied. Denk hierbij aan onder meer het beschikbare dakoppervlak, maar ook de hellingshoek en -richting van het dak. Het zou ideaal zijn als je dak gericht is op het zuiden en een hellingshoek heeft van circa 35 graden. Bij het kopen van de zonnepanelen is met name het beschikbare dakoppervlak van belang, dit heeft namelijk invloed op hoeveel panelen je kunt plaatsen en dus aanschaffen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen