Een kozijn kan water lekken door diverse oorzaken, wat ook het geval is bij een lekkage van je schuifpui. In deze blog vind je hier een paar voorbeelden van, terwijl we ook uitleggen wat je moet doen om het lek te repareren. 

Een lekkage van je kozijn komt vaak doordat de afwatergaten verstopt zijn, dit is de meest voorkomende oorzaak van dit probleem. In de onderdorpel van het profiel zitten namelijk deze afwatergaten, die overigens ook wel sleuven genoemd worden. Je kunt dit gemakkelijk checken bij draaidelen. Zet namelijk je deur of raam open en giet vervolgens in het onderprofiel wat water. Hierbij is het van belang om het water in het buitenste stuk van het profiel te gieten. Als het water niet wegloopt dan weet je zeker dat de afwatering verstopt is. Probeer deze lekkage op te lossen door de afwatering te reinigen. 

Het is van belang om bij een lek na te gaan of de situatie gewijzigd is. Het kozijn lekt bij regen bijvoorbeeld, maar niet wanneer het droog is. Dit kan komen door extreme weersomstandigheden, maar ook nadat je kozijnen aangepast zijn. Het zou zelfs kunnen dat je lekkage gekomen is doordat er straatwerk aangelegd is. Dit komt doordat water bij aluminium en kunststof kozijnen afgevoerd wordt naar buiten. Daarom is aan de onderkant ruimte nodig zodat hier een afvoer geplaatst kan worden voor het overtollige water. Als de bestrating gelijk loopt met het kozijn qua hoogte dan moet je hier een grindbed aan leggen zodat je alsnog afvoer van het water hier kunt plaatsen. 

Is je raam of deur niet meer goed afgesteld? Tussen het kozijn en het draaideel ontstaat er dan ruimte. Dit kan trouwens ook ontstaan doordat de kwaliteit van je dichtingsrubbers afneemt, maar ook wanneer er sprake is van een kwaliteitsverlies van kitwerk. Je kunt de lekkage oplossen wanneer het veroorzaakt wordt als de afwatering niet meer goed functioneert. Maak de afwatervoorzieningen hiervoor schoon. 

Heb je de afwatervoorzieningen gereinigd en heb je toch nog last van een lekkage van je kozijn? Je doet er dan goed aan om een specialist in te schakelen. Deze deskundige kan je dan helpen bij het fixen van je lek zodat je kozijn niet langer lekt. Het kan hierbij ook een goed idee zijn om een onderhoudscontract af te sluiten, je zult dan langer plezier beleven van je kozijnen en ook problemen snel kunnen oplossen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen