Je cv-ketel zorgt ervoor dat de temperatuur in je woning aangenaam is en dat je lekker warm kunt douchen. Jammer genoeg hebben deze ketels niet het eeuwige leven. Gemiddeld gaan ze zo’n 12 tot 15 jaar mee. Dit betekent echter niet dat je moet wachten tot je cv-ketel ermee ophoudt, voordat je tot vervanging overgaat. In deze blog delen we de belangrijkste redenen om een nieuwe cv-ketel of warmtebron te laten installeren.

Als onderhoud geen zin meer heeft

Heb je het onderhoud van je cv-ketel periodiek geregeld? Dan is de kans groot dat er iedere twee jaar een monteur langskomt om je cv te controleren. Hierbij wordt zowel gekeken naar de montage, de afstelling en de werking van de ketel. Ook de waterdruk en de leidingen worden onder de loep genomen. Mocht er tijdens de inspectie naar voren komen dat er grote of dure reparaties nodig zijn, dan kan het verstandig zijn om tot aankoop van een nieuwe cv-ketel of warmtebron over te gaan. Laat je hierbij altijd goed adviseren en verdiep je in de verschillende mogelijkheden.

Als er een einde komt aan stoken op gas

Nederland gaat van het gas af. De overheid streeft er namelijk naar om over te stappen op duurzame energie. In 2050 zou koken of stoken op aardgas niet meer mogelijk moeten zijn om de uitstoot van CO2 te beperken. Om deze reden worden stapsgewijs wijken van het gas afgehaald. Is jouw cv-ketel aan de oudere kant en bestaan er plannen om ook in jouw buurt van het gas af te stappen? Dan kun je proberen om met regelmatig cv onderhoud de levensduur van je cv-ketel te verlengen. Ook het huren van een cv-ketel is een optie.

Als de energiekosten uit de pan rijzen

Niet elke cv-ketel is even zuinig. Met name oudere modellen kunnen veel energie verbruiken. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren grote stappen gemaakt als het aankomt op de efficiëntie van cv-ketels. Zogenoemde ‘hr-ketels’ (hoog rendement) zijn de zuinigste in hun soort. Deze kosten wel wat in aanschaf, maar betalen zichzelf op termijn terug. 

Of het verstandig is om nu nog een nieuwe cv-ketel of hr-ketel aan te schaffen, hangt af van je persoonlijke situatie. Zo spelen de plannen van de gemeente een rol, maar ook de geschiktheid van je woning. Houd daarnaast rekening met het benodigde onderhoud en de installatiekosten om het kostenplaatje compleet te maken. Neem ook de plaatsing van een warmtepomp in je overwegingen mee.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen